Menu Luk

Blog

5 trin til smertelindring med akupunktur du selv kan udføre

Har du nogensinde stået i en situation, hvor du havde akut brug for smertelindring, men du havde ingen medicin eller behandler inden for rækkevidde? Vil du gerne kunne hjælpe dig selv i akutte situationer, og når din akupunktør eller kiropraktor har lukket i weekenden? Så læs med her, og find ud af, hvordan du hjælper dig selv med at tage toppen af smerten.

Altid lige ved hånden…

Du har faktisk din egen “morfinudløserknap” lige ved hånden hele tiden. På oversiden af din hånd, imellem pegefinger og tommeltot er der nemlig et punkt, der er fantastisk til at lindre smerter. Punktet hedder ”He Gu”. Det er punkt nr. 4 på tyktarms meridianen/ Co4. Hegu er kinesisk og betyder noget i retning af “Hvor dalene mødes”. På billedet herunder kan du se, hvorfor navnet giver rigtig god mening i forhold til den anatomiske placering af punktet. Det ligger i en fordybning – som en dal – i hånden imellem tommel og pegefinger.

Placeringen af Hegu deler vandene blandt akupunktører. Nogle skoler mener at punktet lokaliseres som på billedet ovenover, altså for enden af dalen i fordybningen. Andre mener at det skal findes på toppen af bakken, når hånden er samlet, som på billedet her under. Andre igen – og den gruppe tilhører jeg, mener at begge placeringer kan være lige gode, men kan have forskellig effekt. For smertelindring vil jeg ofte palpere efter det ømmeste sted imellem de to, og placere nålen der.

Benytter du punktet til at lindre smerter, vha. akupressur, så er det sidstnævnte metode du skal benytte. Dvs. find det ømmeste sted imellem “bakken” og “dalen” og masser dér.

Et af de mest anvendte punkter til smerter

Punktet er et af de måske mest anvendte og kendte akupunkturpunktur verden over. Det er der en god grund til. Det er et punkt med mange fantastiske egenskaber både i forhold til det fysiske og det psykiske. Der, hvor det især gør sig bemærket, og hvor det formentlig anvendes mest er i forbindelse med smerter og kramper. Hegu virker generelt muskelafslappende og dæmper og fjerner smerter alle steder i kroppen, og er særligt effektivt i den øvre del af vores krop.

Kroppens eget morfin

De fleste akupunkturpunkter har en delvist smertelindrende effekt, og for nogles vedkommende – som Co4 – er nerveaktiviteten omkring/i punktet meget aktiv. Her kan man derfor nøjes med at trykke eller massere uden på huden, og stadigvæk opnå en effekt. Trykket eller stimuli fra nålen aktiverer nerverne, der via centralnervesystemet bevæger sig til hjernen, hvor man ved, at akupunktur for det første kan blokere for smerten (1). For det andet kan påvirkning af smertereceptorerne udløse kroppens eget morfin i form af endorfiner og cannabinoider. Kroppens eget morfin vurderes til at være langt stærkere end det man får hos lægen. Det vidner mange forsøg også om, idet akupunktur igen, og igen viser sig mere effektivt end opioider, paracetamol, og anden medicinsk smertebehandling (2), (3).

Den afslappende effekt virker også ind på sindet, og stimulation af punktet – enten ved akupunktur eller akupressur, som du selv udfører – er kendt for at give ro i hovedet og bremse tankemylder.

5 trin til akut smertebehandling derhjemme

 • Find punktet Hegu på hånden, i den modsatte side af din smerte
 • Find det ømmeste punkt omkring Hegu
 • Masser til smerten i hånden/omkring punktet er væk
 • Hold et let, men konstant tryk på punktet
 • Gentag ved behov

Behandler meget mere end smerte…

Foruden at dæmpe smerter og virke afslappende bruges punktet i mange andre sammenhænge i akupunkturbehandling fx til at:

 • Fjerne tics og kramper.
 • Forløse nerver i klemme, og behandle følelsesløse fingre.
 • Behandle hovedpine – særligt tung pandehovedpine (forårsaget af ”Slim” jf. TCM-diagnose).
 • Behandle røde, kløende, sviende og løbende øjne.
 • Fjerne eller dæmpe allergisymptomer fra næse, øjne, ører, hals og mund.
 • Bruges i behandling af jetlag og køresyge.
 • Til at regulerer mave og tarme.
 • I behandling af depression, angst, tankemylder og uro.
 • Til svedregulering – for meget og for lidt. Hedeture ved overgangsalder.
 • Indvirkning på alle sanserne, hovedet og ansigtet.

Tak fordi du læste med. Jeg håber akupunktur punktet Hegu kan komme dig til undsætning, hvis du en dag står i en akut situation og behøver smertelindring. Er akupressuren ikke tilstrækkeligt, så er du altid velkommen til at booke en tid og lade mig hjælpe mig af med dine smerter.

Kontakt mig endelig på telefon 20901450 eller book din tid online.

Vh Mireille Mille Stærk, indehaver af Stærk Akupunktur i Odense C.

Related Posts