Menu Luk

Blog

En sommer uden høfeber.

Design uden navn (1)

Akupunktur styrker immunforsvaret

Høfeber og allergi generelt, er et tegn på, at immunforsvaret er kommet ud af balance. Det kan der være mange grunde til. Sygdom og disponering med allergener i barndom, længere tids stress og sygdom, søvnmangel og usunde kostvaner kan være med til at underminere immunforsvaret i en grad så kroppen kommer i en tilstand af konstant alarmberedskab.

Med akupunkturen genoprettes balancen i kroppen, så immunforsvaret styrkes til igen at fungere normalt – uden at overreagere så du slipper for en sommer med opsvulmet ansigt, kløende øjne og konstant løbende næse.

Forsøg viser at akupunktur har stor effekt imod høfeber

Akupunktur har vist sig effektiv i mod høfeber, både til at lindre symptomer i den akutte fase, og til at forebygge og helt forhindre anfald i at opstå. I følge forsøg foretaget uafhængigt af hinanden i 2001, 2015 og 2018  har akupunkturbehandlinger både med almindelig akupunktur og el-akupunktur vist sig at være bedre til at behandle allergier end de medicinske alternativer. Sammenlignende studier med akupunktur imod høfeber og allergi viser at:

 • Der er lindring af symptomer som
  • stoppet næse
  • løbende næse
  • kløende øjne
  • kløende ører
  • vejrtrækningsproblemer
  • søvnproblemer, der skyldes vejrtrækningsproblemer og tilstoppet næse.
 • Der er god lindring af akutte symptomer i pollensæson.
 • Der er langvarrig og/eller vedvarende effekt ved akupunkturbehandling. Særligt, hvis behandlingen iværksættes inden pollensæson.
 • Mærkbar effekt indtræder allerede tidligt i behandlingsforløbet.
 • Et intensivt behandlingsforløb har god effekt.
 • Der er ingen eller minimale bivirkninger og gener forbundet med akupunkturbehandling imod høfeber.
 • Jf. det seneste studie i 2018, som undersøgte akupunkturs effekt på brugen af antihistamin i pollensæsonen, var akupunktur medvirkende til at reducere antallet af dage med antihistamin markant. Samtidig var symptomerne på høfeber reduceret i gruppen, der også modtog akupunktur.

til sammenligning kan der være bivirkninger forbundet med indtag af allergimedicin/antihistamin, der blandt andet kan virke sløvende. Antihistamin lindrer akutte symptomer effektivt, men har ingen vedvarende effekt.

Det optimale behandlingsforløb med akupunktur imod høfeber påbegyndes i det tidlige forår inden symptomerne sætter ind.

Hvad kan du selv gøre?

Spis dig stærk

Spis grønt, varieret og fiberrigt, undgå tilsætningsstoffer, sukker og unødig kemi i maden. Lav mad selv af friske råvarer, så er det let at undgå. Din mave og dine tarme er basen i dit immunforsvar. Du har brug for gode næringsstoffer og færre affaldsstoffer at arbejde med, hvis du ønsker at styrke dit immunforsvar og optimere dit helbred.

Fokus på vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler er vigtige. Mangel på A-vitamin og Zink fører ofte til forskellige allergiske symptomer – som høfeber. Det skyldes at A-vitamin er en antioxidant, der er vigtigt for immunforsvaret, øjnene, luftvejene og mave-tarmsystemet. Har du høfeber kan det altså være godt at få spist fødevarer med meget A-vitamin fx.: gulerødder og andre gule/orange grøntsager, mørkegrønne grøntsager, tomater, fede fisk, æg, kærnet smør og lever. Zink er også en antioxidant, der spiller en vigtig rolle i immun- og hormonsystemet. Den hjælper samtidig A-vitaminet med at virke. Fødevarer med zink kan være: fisk, æg, lever, fuldkorn, klid, græskarkerner, ris, sesam og skaldyr. Det er vigtigt at sætte ind tidligt, gerne om vinteren så der er tid til at bygge immunforsvaret og “vitaminbanken” op.

Homøopatiske dråber

Der findes homøopatiske midler til forskellige former for allergier, herunder også et imod høfeber. Som med akupunkturen og kosten er det også her vigtigt at sætte ind tidligt inden pollensæsonen går i gang. Det anbefales at starte en kur i det tidlige forår og fortsætte sæsonen ud. Det kan evt. være nødvendigt at gentage året efter, hvis det er den eneste behandlingsform.

Søvn

Immunforsvaret svækkes ved mangel på søvn, og ved forstyrret søvn. Sørg for at få mindst 7-8 timers søvn, hver nat. Helt friske studier fra Tyskland viser at søvnen er med til at mindske inflammation i kroppen, og at mangel på søvn svækker immunforsvaret. Det er derfor afgørende med en god nattesøvn for at kunne restituere og bevare et funktionelt og stærkt immunforsvar.

Urter

Forskellige urter kan være lindrende ved akutte symptomer. Du vil få individuel vejledning i forbindelse med behandling hos Stærk Akupunktur. Både de homøopatiske midler, urter og fokus på sund kost, vitaminer og mineraler understøtter akupunkturbehandlingen.

Jeg glæder mig til at se dig i klinikken i Odense, og hjælpe dig godt igennem pollensæsonen.

Kilder:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6029641/figure/F3/: “Impact of Acupuncture on Antihistamine use in patient suffering seasonal allergic rhinitis.secondary analysis of results from a randomised controlled trial.” In: Acupunct Med. 2018 Jun;36(3):139-145. doi: 10.1136/acupmed-2017-011382. Epub 2018 Feb 10.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26073163: “Acupuncture for seasonal allergic rhinitis: a randomised controlled trial.” In: Ann Allergy Asthma Immunol. 2015 Oct;115(4):317-324.e1. doi: 10.1016/j.anai.2015.05.017. Epub 2015 Jun 11. Copyright © 2015 American College of Allergy, Asthma & Immunology. Published by Elsevier Inc. All rights reserved.

https://eurekalert.org/pub_releases/2019-02/rup-grd020619.php?fbclid=IwAR2dWp6N_H3SKUIcUj6GzlWOLiRrGu9nOpwYLDpCltonB2kzlQlaWMsKsAE: Dimitrov et al., 2019 “German recearchers discover how sleep can fight infection”.

Giovanni, Maciocia: The Practice of Chinese Medicine. The Treatment of Diseases with Acupuncture and Chinese Herbs. Sec. edition (1994) 2014. Churchill Livingstone Elsevier chapter: 5,6, 20, 22, 40, 41.

Tukmachi, Emad: “Acupuncture therapy in diseases failing to respond to western medicine 6 case reports” In: Journal of chinese medicine number 67 october 2001, P: 9-10

Related Posts